"Maaltijden in de zorg
om puur van te smullen."
Inspiratie

Inspiratie

 Online magazine Praktijknetwerk 'Mooie Maaltijd'

In het kader van het Praktijknetwerk 'Mooie Maaltijd - kwestie van de juiste instelling' een speciaal online magazine gemaakt.  Hierin zijn allerlei ervaringen verzameld die werden opgedaan in het vinden van een betere aansluiting tussen het aanbod aan mooie regionale producten en de (al dan niet latente) vraag daarnaar in de zorg.  Veel inspiratie gewenst...!

Goed voorbeeld doet goed volgen...

Verschillende zorginstellingen, ziekenhuizen en (thuis-)maaltijdbereiders - in Nederland, maar ook tot ver daarbuiten - zijn flink op weg met de realisatie van De Mooie Maaltijd-koers. Deze pagina is een zich steeds verversend vat vol inspiratie! Ontdek, via een simpele klik op de verschillende linken, hoe anderen werken aan maaltijden die zich onderscheiden van de gemiddelde 'niets-mis-mee'- maaltijd!

Hier staat 'De Mooie Maaltijd' al op het menu...

Zorginstelling Ter ReedeZorginstelling Ter Reede in Vlissingen was bij de 'pioniers' in Nederland van regionale biologische producten voor de bereiding van zijn maaltijden. Daarvoor is al in 2006 begonnen met het bouwen aan samenwerking met Zeeuwse webwinkel 'De Grote Verleiding'.

Met ondersteuning van de Zeeuwse Milieu Federatie werken de betrokkenen binnen het project (download pdf) 'Korte Keten van Land naar Klant' aan verdere uitbreiding van het aandeel biologisch en regionaal in de instellingskeukens in de regio.

Restaurant Het Vestion In Restaurant Het Vestion, onderdeel van zorginstelling Naarderheem,  in het Noord-Hollandse Naarden kunnen bewoners en bezoekers iedere dag weer kiezen wat ze willen eten, wanneer en met wie (aan welke tafel). De maaltijden worden ter plekke vers bereid, met een flink percentage (circa 40%) biologische en regionale ingrediënten.


De Sint MaartenskliniekIn De Sint Maartenskliniek  in Nijmegen krijgen patiënten sinds september 2009 maaltijden voorgeschoteld waar voor flink is geput het aanbod aan producten in de regio rondom het ziekenhuis. Daarbij is een straal van 30 kilometer gehanteerd. 

Een citaat uit het eigen persbericht bij de introductie van de nieuwe maaltijdkoers: Een smaakvolle maaltijd zorgt ervoor dat patiënten beter eten en sneller herstellen na een operatie.

Jelle Ferwerda, hoofd voeding van de Sint Maartenskliniek: "Het aanbieden van regionale producten past in onze filosofie van optimale gastvrijheid. De keuze uit lekkere, verse regionale producten draagt bij aan het welbevinden en een voorspoedig herstel. Daarom kiezen wij voor producten van bedrijven binnen een straal van 30 kilometer rondom de Sint Maartenskliniek."

 * Term bedacht door Marco Wisse (directeur zorginstelling Naarderheem, voorzitter van Stichting De Mooie Maaltijd) voor de gemiddelde maaltijd in de zorg, bereid in een centrale keuken en routinematig opgediend. In Naarderheem koos het keukenteam in 2009 om de eigen keuken in ere te herstellen. In Restaurant Het Vestion wordt nu alle dagen een ter plekke verse maaltijd geserveerd, bereid met een flink percentage regionale en biologische ingredienten, opgediend door personeel met een horeca achtergrond. Restaurantgasten kunnen iedere dag weer kiezen wanneer zij willen eten, wat zij willen eten en aan welke tafel. Dat klinkt als vanzelfsprekend, maar is dat al te vaak niet allerminst...


Trendwatcher Adjiedj Bakas is in 1963 geboren in Suriname, uit Indiase ouders en woont en werkt sinds 1983 in Nederland. 

Hij spreekt en schrijft over tal van onderwerpen, waaronder: gezond leven. In dit filmpje hamert hij - op een inspirerende manier - op de rol die 'goed - echt en eerlijk - eten' speelt bij het behoud van onze gezondheid. Ofwel: puur eten als beste medicijn voor een gezond lang leven. Ook stipt hij in dit inteview aan hoe beter eten bij kan dragen aan een reductie van 70% op kosten in de zorg... Het boek dat hij over dit onderwerp schreef, 'De Toekomst van de Gezondheid' is op dit moment in herdruk. Dit najaar verschijnt zijn nieuwste boek" The Future of Food' (weblink)

Delen:

Agenda

juli 2024
  • S
  • M
  • T
  • W
  • T
  • F
  • S

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van De Mooie Maaltijd.

  • Dhr
  • Mevr